Podívat se sýru na zoubek

Občas se někdo zastaví se svými výtvory, což jsou především sýry, zakysaná mléka a pod. A chce, abych mu je zkritizoval, posoudil, řekl, co je špatně a co dělat lépe. Zkrátka chce slyšet můj názor. Někdo přijde s tím, že chce slyšet jenom „kritiku“, nic pozitivního. Potom se stává, že i když mluvím o něčem pozitivním, vůbec to neslyší, i chválu vnímají, jako nějaký nedostatek.

Jenomže slovo kritika pochází z řeckého slovního spojení krinein techné, což je vlastně umění posoudit, rozlišit a ocenit to důležité. Je to cesta rovnou k jádru věci, v mém případě sýra.

IMG_2793Obvykle to vypadá tedy tak, že všechno vybalím, nakrájím, rozkrájím, rozlámu, rozdrobím, očuchám a ochutnávám různá místa a kousky a někdy i vyplivnu. A to ne nutně v tomto pořadí. Občas slýchám od svých klientů: „Vy na tom prostě musíte něco najít!“ A přitom nedělám nic jiného než, že jenom kritizuju, ale v tom pravém slova smyslu.

Jenomže, jak už jsem psal výše, každý slyší, co slyšet chce. Někdo tedy: „… všechno to dělám blbě!“ A někdo jiný chce vědět, slyšet opravdovou kritiku, tedy posouzení, rozlišení a použije to k tomu, aby byl lepší.

Vtipná byla paní, která si přijela pro kritiku zdaleka. Po otevření dveří řekla: „Dobrý den, podívejte se jim na zoubek (tedy těm sýrům)“. Sýry moc  zoubků neměly, takže za chvilku nebylo co řešit. Některé nedostatky nebyly zrovna příjemné, ale okamžitě to otáčela v to, jak to bude řešit. Děkovala, kolik jí to ušetřilo starostí a práce. Za hodinu odešla a na stole nechala nemalý obnos, jako projev svého daru za kritiku. Našel jsem je až později.

Z toho tedy vyplývá, že kritika není ani pozitivní, ani negativní a že tyto vlastnosti může mít pouze náš postoj k ní.

Pro další, o kritiku stojící osoby, jsem zřídil pokladničku na jejich pokritické (né pokrytecké) dary  přímo u dveří, jako v kostele.IMG_2801

 

Čekám  Vás a těším se  :-)!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *