DÁVKOVÁNÍ SYŘIDLA
Na dávkování syřidla má vliv nejen kondice syřidla, ale i kondice zpracovaného mléka. Mléko ovlivňuje např. skladování, úprava před zpracováním, výživa a zdravotní stav zvířat. U průmyslově zpracovaného mléka obecně platí, že kupované pasterované a homogenizované mléko vyžaduje více syřidla než syrové mléko.
Je vhodné naučit se zjistit si sílu syřidla a dávku potřebnou k požadovanému zasyření dle technologie, kterou jsme zvolili pro výrobu:
Výpočet síly syřidla:
Síla syřidla nám říká, kolik 1 díl syřidla srazí dílů mléka za 40 minut při teplotě 35°C. Například označení syřidla 1 : 10000 znamená, že 1 ml syřidla srazí 10000ml mléka za 40 minut při teplotě 35°C. Jelikož syřidlo po čase ztrácí účinnost, můžeme si momentální sílu výpočítat.
Vzorec: S= (2400x V) : (Txv)
S – síla syřidla
2400 - je ideální čas sražení ve vteřinách
V – množství sraženého mléka v ml
T – čas v sekundách, kdy se začnou tvořit první vločky mléka
v – množství syřidla v ml
Příklad: 100ml mléka zahřejeme na 35°C (mléko musíme mít v průhledné nádobě). Nabereme 1ml syřidla a vlijeme do mléka. Od této chvíle mícháme a sledujeme čas ve vteřinách, kdy se objeví první vločky mléka. Tento čas vložíme do vzorce. Naše sražení trvalo 25 s. Výsledek je tedy 9600. Tedy naše syřidlo má současnou sílu 1: 9600.
Výpočet dávky syřidla (viz tabulka výše):