Specialita z Allgäu a Alpská hvězda, dva nápisy, které jsou na obalu sýra. Co nám to vlastně říká?
Allgäu je oblast na jih od bavorského Švábska a východního Baden-Württemberska, sousedící s Rakouskem. Alpská oblast Allgäu je oblíbená pro zimní sporty. Dále je ale známá svým mlékárenským průmyslem. Hlavně svými Hirtenkäse sýry z mléka krav pasoucích se na trávě a potom také Bergkäse, což je název pro horské sýry, které jsou vyráběny v německých Alpách.
Sýr, který zde mám já, je typu Limburger. Začal se dělat v devatenáctém století ve vévodství Limburg, jenž je není rozděleno mezi Belgii, Německo a Nizozemí.
Limburger byl kdysi považován za sýr pro pracujícího člověka. Tento sýr se typicky podával na tmavém chlebu s plátky cibule a byl zapíjen pivem.
Nyní k ochutnávce. Sýr je vyráběn sýrárnou Mang-Käsewerk. Dle výrobce veškeré potřebné mléko je regionální, to znamená, že zhruba 350 výrobců z okruhu 35 km vyrábí mléko pro tuto mlékárnu.
Sýr je měkký s jemnou konzistencí, má tenkou kůrku oranžové barvy a dobře prozrálé těsto o tučnosti 40 %. Chuť je poměrně silná, aromatická a slaná. Ze sýra je mírně cítit čpavek. Patří mezi sýry s mytou kůrou, která vzniká díky mazové kultuře Brevibacterium linens. Povrch sýra se omývá touto kulturou a má tak na svědomí typický zápach a barvu. U tohoto sýru je barva podpořená ještě přírodním barvivem, které je u tohoto typu sýrů velmi časté.
Z mého pohledu nelze sýrů nic vytknout. Výborný k němu bude žitný chléb, cibule a pivo nebo výrazné červené víno.
Sýr je vyráběn z pasterizovaného mléka. Obsahuje minimálně 43 % sušiny, ve které je 40 % tuku.