naučíte se - že základní vlastnosti mléka a historie jeho zpracování je zdrojem informací i pro dnešní výrobu
- že kvalitní mléko je klíčové pro kvalitu výrobků, jak ho získat a uchovávat
- poznáte základních devět výrobních směrů, ze kterých můžete při výrobě vycházet ... zjednodušeně, budete vědět, co se kdy děje a proč a jak dosáhnout požadovaného výsledku
-že volba správných mlékárenských kultur a zvolení správného postupu výroby spolu souvisí. Proto je potřeba znát jejich základní vlastnosti, což nám napoví jejich složení.
- že výrobní teploty, časy a způsob krájení mají zásadní vliv na konečný výsledek
- že správné zasýření je polovina úspěchu. Proto je nutné bezpečně zvládnout tento proces a mít ho plně pod kontrolou.
- že finální fáze výroby, jako solení a lisování mají své zásady
- že zrání, poslední krok k úspěchu, je ovlivněno ještě mnoha faktory - teplot a vlhkosti, vhodnost prostředí, voskování, nátěry, ošetřování a omývání sýrů
- že výběr vhodných pracovních pomůcek a zařízení Vám usnadní práci
v praxi - základní výrobky potřebné k pochopení technologických postupů ve všech fázích výroby od zaočkování po lisování ... kvalitní tvaroh, jogurt, kefír, čerstvý sýr, polotvrdý lisovaný a nelisovaný, plísňový sýr, čedarování, tažení sýrů a další ...
Ke kurzu jsou připravena skripta včetně základních receptur. Ta Vás povedou krok za krokem nejen při kurzu, ale i při Vaší další práci doma.