
Alpský horský sýr
Příběh horského sýra začíná u krav, které jsou dobré horolezkyně. Vyšplhají se totiž až do nadmořské výšky dvou tisíc metrů. Krávy se dojí ráno a večer. Veškeré jejich mléko pak končí v měděném kotli. K výrobě jednoho bochníku je potřeba 200 litrů mléka.

Balkánský sýr
Balkán je bílý sýr uchovávaný v solném láku, pocházející z Řecka. Tradičně se vyrábí z ovčího mléka, popřípadě s přídavkem kozího. Sýr je krájen na kostky nebo plátky a zraje v solném nálevu ze syrovátky nebo vody až 12 měsíců.

Camembert
Camembert je měkký sýr krémovité konzistence s bílou plísní na povrchu. Je pojmenován po vesnici Camembert ležící v Normandii, kde vznikl. Normandský camembert získal roku 1983 označení Apellation d´Origine Contrôlée.

Crottin
Jedná se o francouzský kozí sýr, vyráběný technikou kyselého srážení s přidáním malého množství syřidla. Na povrchu sýru se mohou vyskytovat různé plísně, ale nejvíce je zastoupeno Geotrichum candidum.

Korbáčky
Korbáček je typ polotvrdého pleteného sýru, ze Slovenska. Vyrábí se z hrudového sýra, který je spleten do jemných copánků. Název, který se dá zhruba přeložit jako malý bič, odkazuje na výsledný tvar copánek.