Alpský horský sýr

Příběh horského sýra začíná u krav, které jsou dobré horolezkyně. Vyšplhají se totiž až do nadmořské výšky dvou tisíc metrů. Krávy se dojí ráno a večer. Veškeré jejich mléko pak končí v měděném kotli. K výrobě jednoho bochníku je potřeba 200 litrů mléka.

Jít na recept

Balkánský sýr

Balkán je bílý sýr uchovávaný v solném láku, pocházející z Řecka. Tradičně se vyrábí z ovčího mléka, popřípadě s přídavkem kozího. Sýr je krájen na kostky nebo plátky a zraje v solném nálevu ze syrovátky nebo vody až 12 měsíců. 

Jít na recept

Camembert

Camembert je měkký sýr krémovité konzistence s bílou plísní na povrchu. Je pojmenován po  vesnici Camembert ležící v Normandii, kde vznikl. Normandský camembert získal roku 1983 označení Apellation d´Origine Contrôlée.

Jít na recept

Crottin

Jedná se o francouzský kozí  sýr,  vyráběný technikou kyselého srážení s přidáním malého množství syřidla.  Na povrchu sýru se mohou vyskytovat různé plísně, ale nejvíce je zastoupeno Geotrichum candidum. 

Jít na recept

Korbáčky

Korbáček je typ polotvrdého pleteného sýru, ze Slovenska. Vyrábí se z hrudového sýra, který je spleten do jemných copánků. Název, který se dá zhruba přeložit jako malý bič, odkazuje na výsledný tvar copánek.

Jít na recept