GERVAIS - "ŽERVÉ"

JAK VYPADÁ

 

 

ZAJÍMAVOSTI

 Gervais je čerstvý francouzský sýr krémové konzistence. Vyrábí se v Normandii a je pojmenován po věhlasném francouzském výrobci sýrů J. Gervaisovi. Tradičně se vyrábí z kravského mléka, ale může být vyroben i z kozího.

 

 

POPIS VÝROBY

  Plnotučné mléko smícháme se smetanou v poměru 2:1 a dobře promícháme.

Zahřejeme na 22°C a zaočkujeme  mezofilní kulturou (ALPHA,BETA nebo OMEGA ), přibližně v polovičním množství než u polotvrdých sýrů. Dobře promícháme.

Přidáme 1 kapku syřidla na litr mléka zředěnou ve dvou lžících vody a promícháme.

Nechte 24 hodin srážet při 22°C.

Přendáme sýřeninu do plachetky, zavěsíme a necháme 5 - 6 hodin odkapávat. Zalisujte sýřeninu tlakem 6 kg po dobu 8 hodin.

Vyndáme z plachetky a dle chuti prosolíme, případně přidáme bylinky. Sýr vydrží v lednici asi dva týdny.