Balkán

Domácí sýr v balkánském stylu

Ingredience:

  • plnotučné mléko
  • mezofilní kultury (Alpha nebo Omega)
  • syřidlo
  • sůl
  • solný nálev nebo osolená syrovátka (volitelně)

Postup:

  1. Zahřejte plnotučné mléko na 30 – 32°C a zaočkujte mezofilními kulturami (Alpha nebo Omega – dle předepsaného dávkování). Důkladně vmíchejte a nechte v klidu zrát 1 hodinu.
  2. Připravte si takové množství syřidla, aby srážení bylo ukončeno za 60 minut. Syřidlo vmíchejte do 30 – 32°C teplého mléka. Přikryjte a nechte 60 minut srážet.
  3. Sýřeninu nakrájejte na centimetrové kostky a nechte ji odpočívat po dobu 10 minut. Udržujte na teplotě mezi 30 – 32°C a pomalu promíchejte po dobu 20 minut.
  4. Vyložte cedník plachetkou a vložte sýřeninu. Zavěste ji a nechte asi 4 hodiny okapat.
  5. Přendejte sýřeninu do formy nebo vhodné obdélníkové nádoby tak, aby vrstva sýřeniny byla 2,5 cm vysoká. Mírně zalisujte.
  6. Nakrájejte na 2,5 cm kostky a posypte 1 lžící soli na každý litr použitého mléka. Uložte do lednice na 4-5 dní.
  7. Poté dávejte sýr do solného nálevu nebo osolené syrovátky (připravena rozpuštěním asi 70 g soli ve 2 litrech vody).
  8. Sušení se nepoužívá.
  9. Sýr nechte zrát minimálně 30 dnů. Pro delší trvanlivost udělejte nálev koncentrovanější (16%). Sýr velice pomalu prozrává do aromatických chutí.

Tip: Chcete-li se více přiblížit řeckému sýru Feta, můžete mezofilní kultury kombinovat s termofilními – jako je LAMBDA5 nebo helvetická KAPPA4. V nejlepším případě obě. Nelze však očkovat od každé z použitých kultur plnou dávku, musíme se na zaočkovací dávku dívat jako na 1 díl a očkovat např. 1/3 od každé.

Tagy:
Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů