Nejdříve něco o tom, co Camembert je.
Název Camembert se používá pro spoustu sýrů, které mají na povrchu bílou plíseň, ale přesto vůbec Camembert nejsou.
Vlastně to obvykle bývají sýry měkké s bílou plísní na povrchu. Camembert je ovšem jen jeden a to původem z Normandie.
Celý název tohoto sýra je Camembert de Normandie.
Je to úžasný sýr, který se vyrábí z kravského mléka a zraje 21 dnů. Povrchová bílá plíseň je vytvořena kulturou Penicilium candidum, díky níž také sýr
zraje z povrchu dovnitř. Má lahodnou máslovou chuť i vůni a jemné aroma po žampiónech.
A nyní, co Camembert není.
Camembert není Hermelín. Camembert není sýr s bílou plísní na povrchu, který jako Camembert vypadá. Camembert není to, co
jsem zakoupil já.
Nalákala mě jen hezká dřevěná krabička, ale to co obsahovala uvnitř, by jistě předčil jakýkoli domácí sýrař.
Uvnitř krabičky jsem objevil bílou kulatou hmotu s tvrdou kůrou a se zvláštním zápachem. Po rozkrojení poměrně měkkého a
pružného těsta, zápach zesílil. Chuť hořce pálivá mě zcela odradila od další konzumace.
Nevím, jestli jsem zrovna vybral špatný vzorek, nebo si ona sýrárna takto představoval pověstný Camembert. Sýr měl před sebou ještě
14 dnů trvanlivost, ale tak jak byl putoval do nebezpečného odpadu. Jsem si jist, že tento typ sýra se dá vyrobit chuťově výbornýi v domácích podmínkách.