Všem čerstvým sýrům se říká fromages frais. Francie nemá výraz pro tvaroh, i když někde se používá výraz Callié, který znamená jak kyselé mléko, tak sýřeninu, druh sýra, ale i něco jako tvaroh. Chceme-li tedy vyrobit fromage frais neboli čerstvý sýr, postupujeme jako při výrobě tvarohu. Dle Francouzů je tedy čerstvý sýr nezrající, vyrobený fermentací z kyselého mléka. Mléčné kultury musí být v sýru aktivní i v den prodeje a obsah sušiny je nejméně 15 g ve 100 g sýra. Čerstvý sýr vyrábíme z kozího, kravského i ovčího mléka a občas bývá dochucen bylinkami, ale většinou jen na povrchu. Typickým sýrem je Gardian, který je z kravského mléka. Na povrchu jej jemně sypeme pepřem a bylinkami z Provence.
Mě se právě líbilo to, že ten fermentor zvládá i jogurty a další věci. Jako víceúčelová věc. Ale děkuji za informace. Konečně se do sýra pustím.
Wow, to vypadá fakt lahodně. Dá se udělat i ve fermentoru Kuvings? Zatím jsem jiný fermentor nenašla, ale ráda bych si sýry dělala.
Žádný fermentor není třeba. Stačí hrnec a kultura a pochopit princip výroby. Pro začátek kultura Beaugel Čerstvý sýr. Na stránce je i návod. Odkaz zde Beaugel. https://www.dobrykolonial.cz/syry/beaugel-10-cerstvy-tvarohovy-syr-na-5l-mleka/