AMERICKÁ CIHLA

JAK VYPADÁ

Cihla sýr je sýrWisconsinu v USA , vyrobený a formovaný do tvaru cihly. Barva se pohybuje od světle žluté až po bílou. Sýr má sladkou a jemnou chuť jako mladý a zráním jde do silné intenzity zralého sýra. Jedná se o polo-měkký sýr.

ZAJÍMAVOSTI

Americká cihla  je americký originál, který má být sušší a mírnější v aroma oproti verzi tradičního Limburského sýra.

POPIS VÝROBY

Originální americký sýr ve tvaru cihly s mazovým povrchem. Sýr může být drobivý a mírně lepkavý. V průběhu zrání získává výraznější aroma.

Mléko zahřejeme na 30°C, zaočkujeme mezofilní aromatickou kulturou (OMEGA nebo ALPHA) a necháme 15 minut v klidu zrát. Poté dáme takové množství syřidla, aby sýření bylo ukončeno za 35-45 minut. Sýřeninu nakrájíme na velikost fazole a necháme 5 minut v klidu. Pomalu, za stálého míchání dohříváme do 38°C. Po dosažení teploty necháme sýřeninu bez míchání 20 minut v klidu usadit .

Sýřeninu vložíme do formy a zalisujeme nízkým tlakem (2-3 kg na kilo sýřeniny), pak otočíme a zalisujeme vyšším tlakem (10-15kg) po dobu 6 hodin. Vyjmeme z formy a bez plachetky dolisujeme dalších 6-10 hodin. Sýr nasolíme v láku. Poté necháme odkapat a oschnout 24 hodin při pokojové teplotě. Zrání probíhá kolem 10°C a 85% vlhkosti 4 měsíce. V prvním týdnu sýr dvakrát potřeme mazovou kulturou (SIGMA 63).