CHEVROTIN

JAK VYPADÁ

 

 

ZAJÍMAVOSTI

 

 

 

POPIS VÝROBY

Nepasterizované mléko,startovací kultura mezofilní (OMEGA, ALPHA).

Mléko zahřejeme na 28–32°C a teplotu udržujeme po celou dobu sýření.

Přidáme tolik syřidla, aby sýření bylo ukončeno za 30–40 minut

. Vysráženou sýřeninu pomalu krájíme po dobu15 minut na velikost hrachu. Poté pomalu zahřejeme na 32 až 34°C a jemně mícháme.

Syrovátku odčerpáme až na povrch sýřeniny a sýřeninu přemístíme do forem, kde ji tlakem ruky zalisujeme, případně velmi lehce zatížíme závažím (cca 0,5 kg).

Sýry necháme odkapat asi 12 hodin a během odkapávání je jednou až dvakrát otočíme. Sýry solíme po vyjmutí z forem, a to buď nasucho, nebo v nasyceném solném roztoku po dobu 1–2 hodin.

Sýry necháme osušit ve větrané místnosti s teplotou 10°C po dobu 2 dnů.

Sýry necháme zrát 3–6 týdnů při teplotě 12– 14°C a relativní vlhkosti 95%. Sýry pravidelně otáčíme a na počátku zrání je omýváme každý druhý den slanou vodou.

Sýr můžeme rosit Geotrichum candidum a Brevibacterium linens.