EDAM

JAK VYPADÁ

 Holandský lisovaný sýr, který se vyráběl ve tvaru koule. Bývá pokryt voskem nebo slabou přírodní kůrou. Název nese podle města Edam v Holandsku.

 

ZAJÍMAVOSTI

 

POPIS VÝROBY

Mléko zahřejeme na 30 -32°C a přidáme mezofilní startovací kulturu (ALPHA nebo OMEGA), dobře promícháme a necháme 30 minut v klidu.

Poté přidáme takové množství syřidla, aby sýření bylo ukončeno za 30 – 45 minut.

Nakrájíme na velikost fazole a po pěti minutách klidu pomalu a za jemného promíchávání dohříváme na 35°C, na této teplotě udržujeme 30 minut.

Odebereme syrovátku tak, aby byla vidět usazená sýřenina. Syrovátku si ponechte stranou.

Promíchávejte sýřeninu po dobu 20 minut nebo dokud sýřenina nezmatní a po stisknutí v ruce drží pohromadě.

Přilijte teplou vodu (50°C), aby se výsledná teplota sýřeniny zvýšila na 38°C a udržujte na této teplotě 20 minut.

Nechte usadit ke dnu.

Přendejte sýřeninu do plachetky a nechte 5 minut okapat.

Na každý 1 kg sýřeniny nasypte rovnou polévkovou lžíci soli a zamíchejte.

Sýřeninu rozdělte zhruba po 0,5 kg do plachetek, vyformujte do tvaru koule (případně jiného tvaru) a zavěste. Nechte odkapávat 30 minut nebo dokud odtéká syrovátka.

Předem odebranou syrovátku zahřejte na 50°C. Vyndejte sýrové koule z plachetky a vložte do teplé syrovátky na 20 minut. Teplotu je potřeba stále udržovat. Otočte koule několikrát v syrovátce. Zavěste opět do plachetky a nechte při pokojové teplotě asi 6 hodin osychat.

Sýry nasolte v lázni.

Po nasolení nechte při pokojové teplotě 1 – 2 dny oschnout.

Zavoskujte a nechte zrát při 10 – 12°C  2 – 6 měsíců.