FARMÁŘSKÝ ČEDAR
JAK VYPADÁ
Jedná se o rustikálnějsí podobu známéo čedaru bez klasickéh postupu čedarování.
ZAJÍMAVOSTI
POPIS VÝROBY
Mléko zahřejeme na 30°C, zaočkujeme mezofilními aromatickými bakteriemi (ALPHA nebo OMEGA) a necháme 60 minut v klidu.
Potom dáme takové množství syřidla, aby sýření bylo ukončeno za 30-45 minut. Sýřeninu nakrájíme na velikost fazole a dohříváme pomalu za stálého míchání na 39°C. na této teplotě držíme 20 minut a promícháváme. Potom necháme 30 minut sýřeninu usazovat. Odebereme syrovátku až k sýřenině. Sýřeninu udržujeme na 39°C a 15-20 minut promícháváme.
Přendáme sýřeninu do plachetky a prosolíme 2% soli. Potom zalisujeme. Můžeme zavoskovat nebo klasicky bandážovat. Sýr zraje při 12-14°C 2-3 měsíce.