JACK

JAK VYPADÁ

 

 

ZAJÍMAVOSTI

Tento sýr je Americký originál, ale vychází zřejmě s předpisu, který donesli do Kalifornie Františkání z Mexika. Tento sýr zraje poměrně rychle. Pokud zraje delší dobu, potírá se olejem. Sýr vyráběl komerčně David Jack. Někdy se mu také říká Monterey podle města v Mexiku.

POPIS VÝROBY

Mléko zahřejeme na 30°C a přidáme mezofilní kulturu (ALPHA neboOMEGA ) + malé množství jogurtové kultury. Vše dobře zamícháme a necháme zrát 60 minut.

Poté přidáme takové množství syřidla, aby sýření bylo ukončeno za 45 minut.

Sýřeninu krájíme na velikost hrachu a necháme 5 minut odpočívat. Pomalu, během 30-40 minut dohříváme na 39°C a stále mícháme. Na této teplotě udržujeme kolem 15 minut a stále promícháváme. 

Sýřeninu necháme usadit na dno. Odebereme všechnu syrovátku a sýřeninu nadále 10-15 minut promícháváme, než začne být pevná a matná.

 Sýřeninu nasolíme 2% soli a zamícháme. Sýřeninu přendáme do plachetky, kterou dostatečně stáhneme. Plachetku dáme na rovnou desku a druhou desku dáme nahoru.

Zalisujeme tlakem asi 4 kg na každé kilo sýřeniny. Lisujeme podle požadované tuhosti 6-8 hodin. Zalisování může být i ve formě.

Vylisovaný sýr nasolíme ještě na sucho a necháme 1-2 dny při pokojové teplotě oschnout.

Necháme při 10-12°C a 85% vlhkosti 2-6 týdnů i déle.