MANCHEGO

JAK VYPADÁ

Manchego je druh polotvrdého až tvrdého ovčího sýru, který pochází z regionu La Mancha ve Španělsku. 

 

ZAJÍMAVOSTI

Sýr se produkuje z mléka ovcí rodu Manchego, ale dnes se na jeho výrobu používá i kravské mléko. Manchego se konzumuje jako čerstvý nebo vyzrálý. Tradičně se dává do proutěných forem.

POPIS VÝROBY

Mléko zahřejeme na 30°C a zaočkujeme mezofilní heterofermentativní kulturou (ALPHA) a termofilní kulturou Lactobacillus Bulgaricus a Streptococcus Thermophilus (LAMBDA) a necháme zrát 45 minut.

Poté přidáme syřidlo tak, aby sýření bylo ukončeno za 50-60 minut.

Sýřeninu krájíme na 1 cm kostky a po 5 minutách dokrajujeme na velikost rýže. Za jemného míchání dohříváme na 40°C.

Necháme usadit ke dnu a slijeme přebytečnou syrovátku.

Sýřeninu dáme do plachetky a zalisujeme ve formě nebo zatížíme jednu formu druhou. Zalisování se provede nejdříve nízkým tlakem (2-3 kg na 1 kg sýřeniny) po dobu 20 minut. Sýr se poté vyjme a otočí. Po dalších 20 minutách se tento postup opět zopakuje. Poté sýr opět otočíme a zalisujeme středním tlakem ( 10-15 kg na 1 kg sýřeniny)po dobu 6 hodin.

Vylisovaný sýr solíme v láku.

Nasolený sýr necháme oschnout.

Sýr zraje při 10-12°C a vlhkosti 80-85%.

Dle zvyklosti sýr otáčíme a otíráme slanou vodou.

Po 15-20 dnech můžeme sýr potírat olivovým olejem.

Sýr zraje minimálně 30 dnů, ale běžná doba zrání je 6-9 měsíců.