FARMÁŘSKÝ SÝR

JAK VYPADÁ

Čerstvý tvarohový měkký až polotvrdý sýr. Na různých farmách se dělal v různých obměnách. Je možné ho míchat s bylinkami a kořením.

 

 

ZAJÍMAVOSTI

 

POPIS VÝROBY

 
 Mléko zahřejeme na 30°C a zaočkujeme mezofilními kulturami (ALPHA,BETA nebo OMEGA - dle předepsaného dávkování), důkladně promícháme a necháme 30 - 60 minut v klidu zrát.

Zasýříme tak, aby srážení bylo ukončeno za 50 - 80 minut.

Sýřeninu nakrájíme na 2cm kostky a s malými přestávkami pomalu mícháme. Při míchání dokrajujeme větší kousky sýřeniny.

Krájení a míchání trvá 20 minut.

Po této době přendáme sýřeninu do formiček a obracíme jak je potřeba.

Necháme odkapávat 24 - 48 hodin při teplotě 22°C.

Vyndáme z formiček a sýry nasolíme na povrchu nebo v lázni.

Sýr se uchovává při teplotě 8°C asi tři až čtrnáct dnů.