FETA

JAK VYPADÁ

Feta je bílý, hodně solený sýr, pocházející z Řecka. Tradičně se vyrábí z ovčího mléka nebo s přídavkem kozího. Sýr je krájen na kostky nebo plátky a zraje v solném nálevu ze syrovátky nebo vody až 12 měsíců. Původně se nakládá do dřevěných sudů a prosoluje jako zelí.

 

 

ZAJÍMAVOSTI

Slanost sýra se dá odstranit. Stačí jej ponořit do studené vody, která natáhne sůl do sebe. Sýr se dá pak užívat i na sladko.

POPIS VÝROBY

Plnotučné mléko zahřejeme na 35°C a zaočkujeme termofilní kulturou řady Lambda , kterou důkladně vmícháme a necháme v klidu zrát 1 hodinu.

Připravíme si takové množství syřidla, aby srážení bylo ukončeno za 60 minut. Syřidlo vmícháme do 35°C teplého mléka. Přikryjeme a necháme srážet.

 

Sýřeninu nařežeme na centimetrové kostky a necháme 10 minut odpočívat. Udržujeme na 35°C a pomalu promícháváme po dobu 20 minut. Poté  přendáme sýřeninu do plachetky a zavěsíme.Necháme 4 hodiny odkapávat. Sýřeninu přendáme do formy nebo vhodné obdélníkové nádoby, tak aby vrstva sýřeniny byla 2,5 cm vysoká. Rozřežeme na 2,5 cm kostky a posypeme solí.

Uložíme do lednice na 4 - 5 dnů.

Sýr dáme do solného nálevu nebo osolené syrovátky. Nálev připravíme rozpuštěním asi 70 g soli ve 2 litrech vody. Takto sýr vydrží nejméně 30 dnů. Chceme-li delší trvanlivost je třeba udělat nálev koncentrovanější.