BURRATA

JAK VYPADÁ

Burrata je měkký tažený sýr ve tvaru jakéhosi měšce naplněného kousky mozzarelly, mascarpone s máslem, případně ricottou nebo smetanou. 

Mozzarella je vytvarována nejdříve do ploché desky, naplněna a poté uzavřena, tím se z toho stává Burrata. Konzumuje se čerstvá a mírně teplá, nakrájená na kolečka.

ZAJÍMAVOSTI

Rychlá náplň do Burrata:

Zahřejte 2 litry syrovátky na 90°C a přidejte 250 ml tučné smetany. Sundejte z tepla a přidejte 1 lžičku kyseliny citronové rozmíchané v trošce vody. Nechte v klidu, dokud se vše nevysráží. Dejte odkapat přes plachetku a osolte. Před plněním, řádně vychlaďte.

POPIS VÝROBY

Postupujte jako u výroby tradiční Mozzarelly.

Tažením a překládáním vytvarujte jednu velkou kouli, kterou vložte do studené vody. Poté ji rozdělte zhruba na 100g části. Ty vložte do 80°C teplé vody.

Když je mozzarella ohřátá a poddajná, roztáhněte ji na placku o průměru asi 10cm. Vložte doprostřed kus náplně (30-50g) a vytvořte měšec. Vložte okamžitě do ledové vody.

Tradičně se uvazuje na vrchu měšce páska z pažitky. Podávat je nejlepší čerstvá nebo max. tři dny od výroby.