MOZZARELLA - Americká

JAK VYPADÁ

Mozzarella je nejznámější sýr z rodiny tažených sýrů. Slovo mozzarella je z italského mozzare, což znamená „trhat“ a odkazuje na odtrhávání kuliček nebo jiných tvarů z již tažené mozzarelly. 

 

ZAJÍMAVOSTI

POPIS VÝROBY

Do 4 litrů plnotučného mléka vmíchejte 1,5 lžičky kyseliny citronové, zředěné v 1 dl studené vody.

Mléko zahřejte na 32°C. Mléko se může začít mírně srážet.

Vmíchejte ¼ lžičky syřidla zředěného 10 lžícemi studené vody. Přikryjte a nechte 5 minut srážet.

Pokud je sýřenina příliš měkká, nechte v klidu dalších 5 min. Pokud ke srážení nedochází, bez míchání zvyšte teplotu až na 38°C.

Nařežte sýřeninu na centimetrové kostky a nechte 3 min v klidu.

Zahřívejte pomalu na 40°C a jemně míchejte. Po dosažení teploty nechte opět 3 min v klidu.

Pomocí děrované naběračky přendejte sýřeninu do cedníku, který vložte do teplé vody. Sýřenina by měla jít hnětat. Nyní do ní zapracujte ½ lžičky soli.

 

Tažení sýru:

Nalijte do vhodné nádoby vodu ohřátou na 80°C.

Do této vody dávejte 1-2cm kousky sýřeniny a pomocí lžíce je skládejte a hnětejte přes sebe. Hmota by měla být dostatečně tažná.

Vyndejte ji z vody a několikrát přeložte a roztahujte. Pokud se začne trhat, vložte zpět do horké vody. Když je hmota tažná jako karamel, vytvarujte ji do tvaru koule. V tomto bodě je mozarella hotová.

Vložte ji do litru velmi studené vody s přídavkem 3 lžic soli. Místo vody se dá použít syrovátka. Takto sýr uchovejte v chladu po několik dnů.

Tip: Solný nálev 20% (250g soli na 1 litr vody), 1 lžička chlorid vápenatý (měl by vzniknout 0,1% roztok) a 1/4 až 1/2 lžičky klasického octa. Je potřeba se dostat na pH blízké 5,0