MOZZARELLA - Americká
JAK VYPADÁ

Mozzarella je nejznámější sýr z rodiny tažených sýrů. Slovo mozzarella je z italského mozzare, což znamená „trhat“ a odkazuje na odtrhávání kuliček nebo jiných tvarů z již tažené mozzarelly.
ZAJÍMAVOSTI
POPIS VÝROBY
Do 4 litrů plnotučného mléka vmíchejte 1,5 lžičky kyseliny citronové, zředěné v 1 dl studené vody.
Mléko zahřejte na 32°C. Mléko se může začít mírně srážet.
Vmíchejte ¼ lžičky syřidla zředěného 10 lžícemi studené vody. Přikryjte a nechte 5 minut srážet.
Pokud je sýřenina příliš měkká, nechte v klidu dalších 5 min. Pokud ke srážení nedochází, bez míchání zvyšte teplotu až na 38°C.
Nařežte sýřeninu na centimetrové kostky a nechte 3 min v klidu.
Zahřívejte pomalu na 40°C a jemně míchejte. Po dosažení teploty nechte opět 3 min v klidu.
Pomocí děrované naběračky přendejte sýřeninu do cedníku, který vložte do teplé vody. Sýřenina by měla jít hnětat. Nyní do ní zapracujte ½ lžičky soli.