Sýr z Bretaně
Bretaň je známá svou historií námořnictva,hudbou,malíři i vybranými druhy sýrů, kterých není sice mnoho, ale některé stojí za ochutnání.
Tento sýr z Bretaně má s Bretaní bohužel jen společný název. Jedná se o měkký sýr. Dal by se přirovnat k českému Romaduru i když tento
má daleko máslovatější chuť a aroma. Velice příjemně voní, má jemné, dobře krájitelné těsto.
Kousek, který jsem ochutnával, byl velice dobře vyzrálý. Obsahoval trochu tvarohu u jádra, jak někdy bývá ve zvyku u těchto sýrů.
Tento sýr z Bretaně je chuťově blízký sýru Saint – Paulin, který je v porovnání se sýrem bretaňským o něco tvrdší.
Viditelně oranžový povrch je způsobem barvivem, nikoliv kulturou.
Díky vysokému obsahu tuku, který činí v sušině 50%, má sýr lahodnou chuť.
Určitě by se našly i jiné sýry, které budou daleko zajímavější a chutnější, ale i tento sýr stojí určitě za vyzkoušení.