Jak Sýr Zapálil Oheň, Který Hoří Už Přes Čtvrt Století

Petr Rys, sýrař
Petr Rys, Sýrař a Lektor

Zdravím vás! Jmenuji se Petr Ryssýry jsou můj život. Nejen práce, ale skutečná vášeň, která mě pohltila už před více než 25 lety a dodnes mě nepřestává fascinovat. Jak to všechno začalo? Úplně nečekaně...

Osudová Kniha a Kouzlo Prvního Sýra

Představte si rok 1995. Devatenáctiletý kluk, svět bez snadno dostupného internetu. V ruce držím rok starou, zapomenutou knihu od příznivců hnutí Hare Krišna. A v ní – návod na sýr panír. Víte, v té době to byl jako poklad. Žádné googlení, žádná YouTube videa (You Tube v tom roce začal). Jen pár řádků na papíře. Zvědavost zvítězila nad skepsí a já to zkusil.

Ten moment, kdy se z tekutého mléka začalo srážet cosi pevného, skutečného, byl... magický. Nebyla to jen zvědavost, byla to čirá fascinace. První panír se povedl a zapálil oheň, který hoří dodnes. Následovaly desítky dalších panírů a domácích jogurtů, dokud mé okolí nezačalo protestovat. Ale já už byl lapen. Toužil jsem pochopit to kouzlo a alchymii přeměny.

Cesta Poznání: Pátrání v Moři Mléka (a Informací)

Začalo mé velké pátrání. Knihovna se stala mým druhým domovem, vzácné knihy o sýrařství (jedna česká, jedna anglická!) mými mapami. Tehdejší internet byl spíš zkouškou trpělivosti, ale já hltal každý dostupný střípek. Byla to cesta plná pokusů a omylů. Každý neúspěch bolel, ale každý malý úspěch byl obrovskou odměnou a motorem jít dál. Nebylo to jen o receptech, chtěl jsem rozluštit ty procesy, pochopit, proč se věci dějí tak, jak se dějí. Do roku 2000 jsem měl za sebou nespočet hodin u hrnce a přes 100 kusů více či méně povedených sýrů.

Od Samouka k Lektorovi

Po krátké pauze a přestěhování v roce 2005 se vášeň vrátila s ještě větší silou. Internet už byl bohatší, i když stále hlavně v angličtině. Hltal jsem informace, zkoušel, experimentoval. A pak jsem začal potkávat lidi – nadšence jako já, kteří prošli nějakým kurzem, ale stejně jim to doma nefungovalo. Často jsem tušil proč, protože jsem si ty chyby sám prožil.

Viděl jsem tu frustraci v jejich očích a vzpomněl si na své vlastní tápání. Tehdy, kolem roku 2007, s mou úžasnou partnerkou Katkou, která je mou oporou dodnes, přišlo to rozhodnutí – tohle poznání si nemůžu nechat pro sebe! Založili jsme spolek Synergie a já se vrhl do lektorování. Ponořil jsem se do toho tak hluboko, až jsem objevil systém – revolučních 9 technologií výroby, které jako klíč odemykají tajemství stovek různých sýrů. A ty návody, které jsem tehdy psal? Možná je znáte, dodnes kolují internetem. Často bez mého jména, ale mám radost, že slouží dál.

Průkopníkem na Českém Trhu a Budování Komunity

Chtěli jsme víc než jen učit – chtěli jsme dát lidem vše, co potřebují. V Česku tehdy zoufale chyběly nejen informace, ale i kvalitní kultury a formy. Oslovil jsem legendární francouzskou firmu Coquard, popsal jim svou sýrařskou odyseu a oni nám – možná trochu překvapivě – nabídli exkluzivní zastoupení! Stejně tak jsem vypátral a jako první do Česka začal dovážet a nabízet ucelenou řadu profesionálních sýrařských forem. Stali jsme se průkopníky, kteří českým nadšencům otevřeli dveře ke špičkovým surovinám a vybavení.

Naše kurzy ožily. Prošly jimi stovky úžasných lidí. Byli nadšení, zapálení, zvídaví. Nejen z Čech, ale houfně přijížděli i ze Slovenska. Pak přišli první studenti z Ruska a časem se přidali lidé doslova z celého světa – z Ameriky, Alžíru, Bagdádu, Mexika, Španělska, Portugalska, dokonce i z Mongolska! Sýr skutečně spojuje. U jednoho stolu se potkali právníci, lékaři ze záchranky, veterináři, ředitel miliardové společnosti, známý kuchař z televize, filmový štáb... a dokonce i dva úžasní kluci s autismem, kteří v precizní výrobě sýra našli svůj klid a řád. S mnohými z těchto lidí jsme dodnes přátelé, s jinými nás pojí profesionální vášeň a spolupráce. To je pro mě obrovská odměna.

V roce 2010 jsme založili e-shop www.dobrykolonial.cz, v roce 2014 firmu Synergetic s.r.o. Radil jsem na farmách, pomáhal rozjíždět výrobu... Ale srdcem jsem stále zůstal lektorem a sýrařem.

Akademie Sýraře: Esence Mé Cesty Pro Vás

Všechny ty roky... tisíce hodin u hrnců s mlékem... stovky kurzů... nekonečné rozhovory se studenty... všechny úspěchy i slepé uličky... To všechno jsem pečlivě sbíral, třídil a nakonec přetavil do srdce mého sýrařského světa – do Akademie sýraře na tomto webu www.syrar.cz.

Je to víc než jen online kurz. Je to zkratka, kterou jsem já na začátku své cesty neměl. Je to mapa pokladu, kterou jsem pro vás roky kreslil, ověřoval a zdokonaloval. Jsou v ní všechny mé znalosti, můj unikátní systém 9 technologií, všechny fígle a vychytávky, které vám ušetří čas, peníze a hlavně zklamání.

Výroba sýra je kouzlo, které můžete ovládnout i vy. Je to cesta plná objevování, radosti a hrdosti z vlastního výtvoru. A já budu nesmírně rád vaším průvodcem na této cestě.

Pojďte se mnou objevit tu radost!

Těším se na vás v Akademii sýraře,

Petr Rys sýrař a váš lektor

Když se sen stane skutečností...
Setkání s panem Coquardem z Francie, jehož kultury na mé sýrařské cestě otevřely nové obzory. Jsem vděčný za tuto spolupráci.