CABRA AL VINO

JAK VYPADÁ

Španělský kozí sýr, máčený v červeném víně. Sýr je polotvrdý a může se konzumovat již po 2 měsících.

 

ZAJÍMAVOSTI

Cabra je vlastně Gabra a to je koza.

POPIS VÝROBY

4 litry čerstvého kozího mléka zahřejeme na 32°C a zaočkujeme mezofilní kulturou (Alpha, Beta nebo Omega – dle předepsaného dávkování) a necháme 30 minut odpočívat.
Připravíme si takové množství syřidla, aby srážení bylo ukončeno za 90 minut. Syřidlo vmícháme do mléka teplého 32 °C, dobře promícháme a necháme srážet.

Nařežeme na centimetrové kostky a necháme 10 minut odpočívat. Odebereme polovinu syrovátky, která je nad povrchem sýřeniny a nahradíme horkou vodou 80°C.

Opatrně promícháme celý objem sýřeniny. Opakujeme výše uvedené (odebírání, dolévání a promíchání) dokud teplota sýřeniny nedosáhne 38°C, pak necháme hodinu v klidu. Cedník vyložíme plachetkou a vlijeme sýřeninu.

Rozkrájíme na 0,5 cm kousky, přidáme lžíci soli a promícháme.

Sýřeninu vložíme do formy a zalisujeme podle pravidel.

Vyndáme sýr z lisu a vložíme ho do vína na 24 hodin. Sýr vyndáme a necháme oschnout asi 5 hodin a znovu dáme do vína na dalších 24 hodin.

Necháme sýr zrát 3 měsíce při teplotě 10°C. Sýr denně otáčíme a po dobu prvních 14 dní otíráme každý den vínem.