JAK VYRÁBĚT SÝRY  DOMA

Online kurz pro (nejen) začínající sýraře

  • Máte obavy, že se Vám sýr nepovede?
  • Máte strach, že nemáte dostatečné znalosti a dovednosti?
  • Chcete mít jasno v hygienických postupech při výrobě sýra?
  • Máte obavy, že nevíte, jak a kde nechat sýr zrát?

Po absolvování kurzu budete mít možnost rozšířit své sýrařské dovednosti a tvořivost na zcela novou úroveň. Zde je několik příkladů, co budete schopni vytvořit:

Čerstvé sýry

Naučíte se základy výroby čerstvých sýrů, které jsou ideální pro začátečníky a skvělé pro každodenní konzumaci.

Mozzarella

Naučíte se, jak vyrobit domácí mozzarellu, která je ideální pro pizzu, saláty nebo jen tak k přímé konzumaci.

Korbáčky

Zjistíte, jak vyrobit tradiční slovenské korbáčky, které jsou skvělým doplňkem k pivu nebo vínu.

Gouda i Parmazán

Pokročíte k výrobě polotvrdých a tvrdých sýrů, jako je gouda nebo sýr ve stylu parmazánu, které vyžadují delší zrání a specifické techniky.

Sýry s plísní

Zjistíte, jak vyrobit sýry s plísní, jako je niva nebo camembert. Tyto sýry mají jedinečnou chuť a texturu, která obohatí váš sýrařský repertoár.

Romadur

Naučíte se vyrábět romadur, který přinese do vašeho života intenzivní vůni a chuť.

Francouzské a italské sýry

Objevte rozmanitost francouzských a italských sýrů a naučte se vytvářet speciality, jako jsou sýry máčené v červeném víně nebo otírané medem.

Jogurty a zákysy

Rozšíříte své dovednosti i na výrobu různých druhů jogurtů a zdraví prospěšných zákysů, které jsou skvělým doplňkem k vašim sýrařským výtvorům.

Máte spoustu možností, jak být úspěšní.

NEJOBSÁHLEJŠÍ KURZ, DÍKY KTERÉMU VYROBÍTE SÝRY, JOGURTY I ZÁKYSY PRO ZDRAVÍ

Je tu pro vás.

Co v něm najdete za lekce?

  • 1
    Výrobní náčiní
    V této lekci se seznámíte s různými druhy náčiní, které budete potřebovat pro výrobu sýrů. Naučíte se, jak správně používat sýrařské nože, lžíce, naběračky a další základní nástroje.
  • 2
    Výrobní pomůcky - hrnec a vodní lázeň
    Tato lekce vás naučí, jak správně používat hrnec a vodní lázeň pro kontrolu teploty mléka během sýrařského procesu. Dozvíte se, jak udržovat stabilní teplotu a proč je to důležité.
  • 3
    Výrobní pomůcky - formy
    V této lekci se dozvíte o různých typech forem, které se používají při výrobě sýrů. Naučíte se, jak vybrat správnou formu pro různé druhy sýrů a jak je správně používat.
  • 4
    Výrobní pomůcky - plachetky
    Tato lekce vás seznámí s použitím plachetek při výrobě sýrů. Naučíte se, jak plachetky správně používat pro odvodnění a formování sýra.
  • 5
    Kultury a jejich dávkování
    V této lekci se naučíte o různých typech sýrařských kultur a jak je správně dávkovat. Dozvíte se, jak kultury ovlivňují chuť a texturu sýra.
  • 6
    Syřidlo - test a výpočet
    Tato lekce vás naučí, jak správně testovat a vypočítat množství syřidla potřebného pro výrobu sýra. Dozvíte se, jak syřidlo ovlivňuje proces srážení mléka.
  • 7
    Syřidlo a CaCl2 - aplikace
    V této lekci se dozvíte, jak správně aplikovat syřidlo a chlorid vápenatý (CaCl2) při výrobě sýra. Naučíte se, jak tyto látky ovlivňují strukturu a konzistenci sýra.
  • 8
    Solný roztok - výroba
    Tato lekce vás naučí, jak správně připravit solný roztok pro solení sýrů. Dozvíte se, proč je solení důležité a jak ovlivňuje chuť a trvanlivost sýra.
  • 9
    Hustoměr a měření solného roztoku
    V této lekci se naučíte, jak používat hustoměr pro měření koncentrace solného roztoku. Dozvíte se, jak správně měřit a upravovat solný roztok.
  • 10
    Solení sýrů - způsoby
    Tato lekce vás seznámí s různými způsoby solení sýrů. Naučíte se, jak solit sýry suchým solení, solným roztokem a dalšími metodami.
  • 11
    Lisování
    V této lekci se naučíte, jak správně lisovat sýry. Dozvíte se, jak lisování ovlivňuje texturu a tvar sýra a jaké nástroje k tomu potřebujete.
  • 12
    Zrání a ošetřování sýrů
    Tato lekce vás naučí, jak správně nechat sýry zrát a jak je během zrání ošetřovat. Dozvíte se, jaké jsou ideální podmínky pro zrání a jak ovlivňují konečný produkt.
  • 13
    Hygiena a sanitace
    V této lekci se dozvíte o důležitosti hygieny a sanitace při výrobě sýrů. Naučíte se, jak udržovat čistotu a zabránit kontaminaci sýra.
  • 14
    Tepelné ošetření mléka
    Tato lekce vás naučí, jak správně tepelné ošetřovat mléko před sýrařským procesem. Dozvíte se, jak pasterizace a další metody ovlivňují kvalitu mléka.
  • 15
    Výrobní postup obecně
    V této lekci se seznámíte s obecným výrobním postupem při výrobě sýrů. Naučíte se, jaké jsou jednotlivé kroky a jak je správně provádět.
  • 16
    Srážení pomocí bakterií
    Tato lekce vás naučí, jak srážet mléko pomocí bakterií. Dozvíte se, jaké bakterie použít a jak tento proces ovlivňuje chuť a texturu sýra.
  • 17
    Srážení pomocí dodané kyseliny
    V této lekci se dozvíte, jak srážet mléko pomocí dodané kyseliny. Naučíte se, jaké kyseliny použít a jak tento proces ovlivňuje výsledný produkt.
  • 18
    Měkký sýr
    Tato lekce vás naučí, jak vyrábět měkké sýry. Dozvíte se, jaké jsou specifické techniky a postupy pro výrobu měkkých sýrů.
  • 19
    Polotvrdý sýr nelisovaný
    V této lekci se naučíte, jak vyrábět polotvrdé nelisované sýry. Dozvíte se, jaké jsou specifické techniky a postupy pro tento typ sýra.
  • 20
    Polotvrdý sýr čedarového typu
    Tato lekce vás naučí, jak vyrábět polotvrdé sýry čedarového typu. Dozvíte se, jaké jsou specifické techniky a postupy pro výrobu čedaru.
  • 21
    Polotvrdý sýr holandského typu
    V této lekci se naučíte, jak vyrábět polotvrdé sýry holandského typu. Dozvíte se, jaké jsou specifické techniky a postupy pro výrobu těchto sýrů.
  • 22
    Tvrdý sýr
    Tato lekce vás naučí, jak vyrábět tvrdé sýry. Dozvíte se, jaké jsou specifické techniky a postupy pro výrobu tvrdých sýrů.
  • 23
    Syrovátkový sýr
    V této lekci se naučíte, jak vyrábět syrovátkové sýry. Dozvíte se, jak využít syrovátku a jaké jsou specifické techniky pro tento typ sýra.
  • 24
    Tažený sýr
    Tato lekce vás naučí, jak vyrábět tažené sýry. Dozvíte se, jaké jsou specifické techniky a postupy pro výrobu tažených sýrů, jako je mozzarella.
  • 25
    Jogurty a zakysaná mléka
    V této lekci se naučíte, jak vyrábět různé druhy jogurtů a zakysaných mlék. Dozvíte se, jaké jsou specifické techniky a postupy pro výrobu těchto zdraví prospěšných mléčných výrobků.

VYTVOŘTE SI SVÉ SÝRY

Jmenuji se Petr Rys a již více než 20 let se věnuji lektorování kurzů výroby sýrů. Mým cílem je předávat své znalosti pro sýrařství dalším nadšenců. S více než 35 lety zkušeností v oblasti  sýrů a fermentace jsem se stal menším znalcem ve svém oboru.

Jsem lektorem živých kurzů ve společnosti Synergetic pro projekt Dobrý Kurz. Tento projekt je zaměřen na poskytování kvalitního vzdělání v oblasti sýrařství. Tyto kurzy jsou jedinečné svou hloubkou a komplexností, což je činí nejobsáhlejšími a nejvysvětlujícími kurzy svého druhu v Evropě.

Jsem nadšený sýrař, který se snaží objevovat zapomenuté postupy v oblasti výroby sýrů. Mým cílem je inspirovat a motivovat své studenty k tomu, aby se stali mistry ve výrobě sýrů a dalších mléčných výrobků.

Provozujeme e-shop Dobrý Koloniál, který se specializuje na sýrařské kultury z Francie. Tento eshop nabízí širokou škálu produktů, které jsou nezbytné pro výrobu sýrů. Díky tomu mohou moji studenti snadno získat všechny potřebné ingredience a vybavení pro své domácí sýrařské experimenty.

Již stovky lidí prošly kurzy, ať už naživo nebo online. Mnozí z nich se stali úspěšnými sýraři a pokračují v rozvíjení svých dovedností a znalostí. Tyto kurzy jsou navrženy tak, aby byly přístupné jak začátečníkům, tak pokročilým sýrařům.

Pokud máte zájem o výrobu sýrů, neváhejte se přihlásit na některý z kurzů. Těším se na setkání s vámi a na to, že vám mohu předat své znalosti a vášeň pro sýrařství.

JAK ONLINE KURZ FUNGUJE?

Všechna videa budete mít přístupná 

hned

Můžete si cokoli zopakovat

kdykoli

Kurz pro Vás bude otevřený

1 rok

KOLIK KURZ STOJÍ?

DOMÁCÍ VÝROBA SÝRŮ

4 590 Kč