Zdravím všechny milovníky domácího sýra a vítám Vás na mém blogu! Jako Váš oblíbený (doufám!) sýrařský lektor jsem se dnes rozhodl podělit o něco speciálního. Určitě znáte ten úžasný, aromatický a tak trochu tajemný švýcarský sýr Appenzeller, že? Ten, jehož kůrka je opečovávána tajnou bylinnou směsí, jejíž recept zná jen pár vyvolených?
No, tak přesně ten si dneska (skoro) vyrobíme! Jelikož ten originální recept je zamčený na sedm západů (a my nejsme ve Švýcarsku), prohrabal jsem internet křížem krážem, posbíral střípky moudrosti z různých návodů, přidal špetku vlastní zkušenosti a vytvořil tenhle „best of“ postup, jak si doma vyrobit sýr, který se Appenzelleru hrdě blíží.
Upozorňuji předem – není to zrovna procházka růžovým sadem pro úplné začátečníky. Tohle je spíš pro ty z Vás, kdo už máte pár sýrů za sebou a nebojíte se trochu experimentovat, hlavně s tou specifickou kůrkou. Ale výsledek? Ten stojí za to!
Tenhle návod je psaný na cca 15 litrů mléka. Proč tolik? Protože větší bochník lépe zraje a ta péče o kůrku se na něm lépe „vyřádí“. Pokud si netroufáte, klidně začněte s polovinou, jen si úměrně upravte suroviny.
Tak jdeme na to? Nasaďte zástěry, úsměv a jdeme kouzlit!
1. Zahřejeme a nakopneme bakterie (Kultury do akce!)
2. Čas na kouzlo: Syřidlo přichází
3. Krájíme! Ale opatrně!
4. Jdeme „vařit“ (tedy, dohřívat)
5. Sbohem, syrovátko!
6. Do formy a pod tlak!
7. Solná lázeň pro našeho krasavce
8. Zrání: Čas hraje pro nás (a pro chuť!)
9. Tajemství kůrky: Moje verze „Sulzu“
Takže, ten originální švýcarský „sulz“ je tajný. Ale my se nedáme! Po hodinách bádání, čtení o alpských bylinkách a ochutnávání (něčeho se člověk pro vědu obětovat musí, že?) jsem dal dohromady tohle:
Jasně, není to originál recept od švýcarských mistrů, ale je to moje (zase tak moje není) verze, která funguje a sýru dodá ten správný říz a aroma. Nebojte se experimentovat i s vlastními bylinkami!
Tak co, jdete do toho?
Výroba tohoto sýra je trochu delší proces, vyžaduje péči a trpělivost, ale ten pocit, když zakrojíte do vlastního, voňavého bochníku, který jste si vypiplali… ten je k nezaplacení!
Držím palce, ať se Vám dílo podaří! A klidně se v komentářích pochlubte, jak Váš „skoro Appenzeller“ dopadl! Váš sýrařský guru (nebo aspoň nadšenec).