
Domácí výroba sýrů zažívá obrovský boom. Není divu! Vůně čerstvé syrovátky, uspokojení z vlastnoručně vyrobené Fety nebo Camembertu… je to prostě kouzelné. Ale ruku na srdce, cesta k dokonalému sýru je dlážděna i neúspěchy.
Pokud se vám stalo, že je váš sýr příliš drobivý, gumový, nebo se prostě nechce srazit, nejste v tom sami! Většina začátečnických chyb se točí kolem několika klíčových bodů. Pojďme se podívat na 5 nejčastějších prohřešků, které vám mohou zkazit radost, a jak se jim s elegancí vyhnout.
Problém: Sýrařství je mikrobiologická disciplína. Pracujete s bakteriemi (kultury) a kvasinkami, které jsou velmi citlivé na konkurenci. Pokud vaše nádoby, nástroje nebo ruce nejsou dokonale čisté, riskujete kontaminaci nežádoucími plísněmi a bakteriemi, které mohou sýr znehodnotit, způsobit nepříjemnou pachuť, nebo dokonce ohrozit vaše zdraví. Na druhou stranu, použití příliš silných chemických dezinfekčních prostředků, které se nedostatečně opláchnou, může zabít i ty „dobré“ sýrařské kultury.
Řešení:
Problém: Teplota je v sýrařství absolutní diktátor. Každá kultura a každé syřidlo má optimální teplotu, při které pracuje nejlépe.
Řešení:
Problém: Ne každé mléko je vhodné pro výrobu sýrů. Největším nepřítelem je UHT mléko (trvanlivé mléko), které bylo ošetřeno ultra vysokou teplotou. Tento proces denaturuje bílkoviny, což znemožňuje vytvoření pevné sýřeniny. Dalším problémem může být homogenizované mléko, které má narušenou strukturu tukových kuliček, což vede k nižší výtěžnosti a drobivější textuře.
Řešení:
Problém: Po přidání syřidla musíte sýřeninu nechat v klidu, dokud nedosáhne správné konzistence. Pokud ji začnete krájet příliš brzy, ztratíte spoustu bílkovin do syrovátky, což sníží výtěžnost a sýr bude suchý a drobivý. Pokud ji krájíte příliš drsně nebo mícháte příliš prudce, sýřenina se rozpadne na prach a výsledkem bude gumová, zrnitá hmota.
Řešení:
Problém: Solení a lisování jsou poslední kroky, které definují texturu a trvanlivost sýra.
Řešení:
Závěr:
Domácí sýrařství je cesta plná objevů. Nezoufejte, pokud se první pokus nepovede. Sýraři říkají, že nejdůležitější ingrediencí je trpělivost a přesnost. Vyzbrojte se kvalitním teploměrem, chloridem vápenatým a hlavně – nadšením! Váš dokonalý sýr čeká hned za rohem. Hodně štěstí a ať se vám sýří!