Chléb a jeho pečení

  Chléb je jednou z mála věcí, která zůstala za celou historii téměř nezměněna. Je jedno, v které části světa žijete, ale chléb tam bude mít vždy určité místo na jídelním stole. Jeho historie je dlouhá a nedá se ani přesně zaznamenat. Počátky pečení spadají asi do doby 10000 let před naším letopočtem, kdy bylo hlavním zdrojem...

Výroba sýra v osmi krocích

Výroba sýrů je poměrně jednoduchá a primitivní záležitost. Historicky víme, že se sýry vyráběly již před desetitisíci lety, kdy se začala domestikovat zvířata. Mezi prvními to byly pravděpodobně kozy a ovce. Už tenkrát člověk dokázal zpracovat jejich mléko na jogurt a sýry a to s minimálními znalostmi a vybavením. Ať už vyrábíte jakýkoliv sýr, některé...

Čerstvý sýr – fromage frais

Všem čerstvým sýrům se říká fromages frais. Francie nemá výraz pro tvaroh, i když někde se používá výraz Callié, který znamená jak kyselé mléko, tak sýřeninu, druh sýra, ale i něco jako tvaroh. Chceme-li tedy vyrobit fromage frais neboli čerstvý sýr, postupujeme jako při výrobě tvarohu. Dle Francouzů je tedy čerstvý sýr nezrající, vyrobený fermentací z kyselého...

Sýry s modrou plísní

Máte rádi sýry s modrou plísní? Tak tento článek je právě pro Vás! Sdělím Vám, jak tyto sýry doma vyrábět tak, aby byly skvělé!  Chutí i vůní a plíseň se krásně rozvinula. Asi tak 5x do měsíce mi někdo napíše, zavolá, ozve se přes Facebook s otázkou: “ Jak udělat tu domácí Nivu?“ Nespokojí se...

Mám kulturu a nemám k ní návod

Mám kulturu a nemám k ní návod, co teď s tím mám dělat? Jak a co mám vyrobit a kolik tam toho mám dát? Odpověď může být jednoduchá a může být také složitá. Důležité je, podívat se na to, k čemu nám kultury vlastně slouží? Jak asi mohla probíhat výroba třeba před 1000 lety? V...

Crottin jako ze Chavignol

Crottin je kozí sýr, který má původ ve Francii. Le crottin de Chavignol je chráněné označení původu (AOC) již od roku 1976. Pojmenování Chavignol je po vesnici, ale jak je to s názvem Crottin? Nato jsou dvě verze. Jedna říká, že crottin je koňský výkal a sýr nese jeho barvu. Druhá verze odkazuje na původní jílovou...