Troufnete si na Appenzeller? Můj průvodce pro odvážné sýraře!

Zdravím všechny milovníky domácího sýra a vítám Vás na mém blogu! Jako Váš oblíbený (doufám!) sýrařský lektor jsem se dnes rozhodl podělit o něco speciálního. Určitě znáte ten...

Jak párovat sýr a víno – základy

Párování sýrů a vín je umění, které může výrazně obohatit váš gurmánský zážitek. Správná kombinace dokáže zvýraznit chutě obou složek a vytvořit harmonický celek. V tomto článku se...

5 nejčastějších chyb při výrobě domácího sýra a jak se jim vyhnout

Výroba domácího sýra je fascinující proces, který kombinuje vědu a umění. Může být nesmírně uspokojující, když se vám podaří vyrobit lahodný sýr vlastníma rukama. Nicméně, jako...

10 tipů, jak začít s výrobou mléčných produktů doma

V dnešní době, kdy se stále více lidí obrací k soběstačnosti a hledá zdravější alternativy ke komerčně vyráběným potravinám, se domácí výroba mléčných produktů stává stále populárnější....

Canestrato – italský sýrový poklad plný chuti a tradice

Italská kuchyně je známá svou bohatostí, rozmanitostí a důrazem na kvalitu surovin. Mezi její největší poklady patří sýry, které jsou nejen lahodné, ale také nesou příběhy generací,...

Sýry a zakysané mléčné výrobky pro zdraví a pohodu

Když se řekne sýr, někdo si představí plátek čedaru na toustu, roztavenou mozzarellu na pizze nebo jemný kozí sýr na křupavé bagetě. Ale sýry nejsou jen kulinářským potěšením...

Historie sýrů s pranou sýřeninou

Historie sýrů s pranou sýřeninou je fascinujícím příběhem lidské tvořivosti, kulinářské inovace a kulturního dědictví, který se vine skrze staletí a kontinenty. Tyto sýry, které zahrnují slavné druhy...

Chceš goudu nebo sýr?

Výroba sýrů je fascinující proces, který kombinuje vědu, umění a tradici. Pro mnohé začátečníky může být lákavé skočit rovnou do výroby složitějších sýrů, jako je gouda, aniž...

Sýry a víno: Umění spojování chutí

Když se setká sýr s vínem, je to jako když se setkají dvě staré duše, které spolu dokáží tvořit nezapomenutelné příběhy. Párování sýru a vína není jen...

Tuk v sýrech a výpočet jeho přídavku

Při výrobě sýrů hraje kvalita mléka klíčovou roli a jedním z nejdůležitějších faktorů je obsah tuku. Tuk v mléce totiž zásadně ovlivňuje chuť, vůni i konzistenci výsledného sýra. Pojďme...