Články a novinky ze světa sýrařství

Kozí sýry Francie

Část 1. Část 2.

Balkánský sýr, domácí výroba

Jak vyrobit Balkánský sýr doma: Krok za krokem průvodce pro začátečníky

Věděli jste, že si můžete doma vyrobit vlastní Balkánský sýr? Tento průvodce vám ukáže, jak na to, a to i když jste v sýrařství úplní nováčci. Zjistěte, jaké suroviny...

Kouzlo srážení aneb Syřidlo – Váš nejdůležitější spojenec (i malý chyták)!

Ahoj sýrařští mágové! Probrali jsme náčiní, hrnce, formy, plachetky i ty neviditelné pomocníky – kultury. Co nám ještě chybí k tomu, abychom z tekutého mléka vykouzlili pevnou sýřeninu?...

Mikroarmáda ve vašem hrnci: Seznamte se s kulturami, které dělají sýr sýrem!

Zdravím vás, moji milí sýrařští nadšenci! Máme za sebou náčiní, hrnce, formy i plachetky. Zdálo by se, že jsme připraveni. Ale počkat! Chybí nám ta nejdůležitější, i když...

Plachetka sem, plachetka tam: Tajemství sýrařova textilu odhaleno!

Tak máme hrnce, máme formy… ale co ten neopěvovaný hrdina v pozadí, bez kterého by sýřenina neodkapala a lisovaný sýr by vypadal jako ementál po neštovicích? Ano, mluvím...

Forma dělá sýr! Jak vybrat tu správnou a proč bábovka po babičce nestačí.

Mléko máme ohřáté (a nepřipálené, že?), sýřenina se nám krásně krájí… Kam ale s ní, aby dostala ten správný tvar a zbavila se přebytečné syrovátky? No přece...